Czasopisma | Antropologia i etnologia | Bibliotekoznawstwo | Biologia | Chemia | Ekonomia | Filozofia | Fizyka | Geografia | Historia i archeologia | Historia nauki | Język | Kulturoznawstwo | Literatura | Matematyka | Medycyna | Pedagogika | Prawo i politologia | Psychologia | Religioznawstwo | Socjologia | Sztuka

Tutti frutti. Z dziejów kulturowych transferów języka włoskiego w polszczyźnie dawnej i współczesnej | Marek Hendrykowski | Wydawnictwo UAM

Uwaga miłośnicy języka włoskiego! „Tutti frutti” to książka, jakiej nie było. Rzecz poświęcona dawnym i współczesnym relacjom językowo-kulturowym języka włoskiego i polskiego. Poszczególne rozdziały mieszczą przebogaty zbiór artefaktów z różnych dziedzin: od militariów, architektury i budownictwa, kuchni, sportu i mody, po akwanautykę i żeglugę, automobilizm, muzykę, operę, piosenkę, bankowość, handel i gospodarkę. Książka wszechstronnie użyteczna dla szerokiego grona badaczy zainteresowanych historią, komparatystyką kulturową i wątkami międzynarodowych kontekstów oddziaływania kultury włoskiej zarówno w czasach dawnych, jak i we współczesności.

Motto:
„Jak historia historią, żadnego języka
nie było, który by bez obcowania z drugim
dawał żywotne następstwa”
/Cyprian Kamil Norwid/

 

Typ publikacji: Monografia
Rok wydania: 2018
Wydanie: I
Seria: –
ISSN: –
ISBN: 978-83-232-3371-8
Liczba stron: 364
Liczba arkuszy wyd.: 15,50
Format [cm]: 15,5 x 24,0
Rodzaj oprawy: twarda, folia błyszcząca

 

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o
Wróć do góry